De Pleats
Schoolstraat 82
9251 ED - Burgum

Telefoon 0511 - 461556
Fax 0511 - 469161

E-mail info@depleats.nl

KvK 01098654
BTW nr NL8122.65.221.B01

Openingstijden
De Pleats is van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 7.30 uur. Ook voor trainingen, vergaderingen, koffie met gebak en lunch.
Op zaterdag zijn wij vanaf 09.00 uur geopend, zondags zijn wij gesloten.

Parkeren
Rondom De Pleats zijn ruime parkeermogelijkheden. U kunt gratis parkeren op De Markt of op het parkeerterrein naast De Pleats.
 
Zo vindt u ons: 
Vanaf Drachten / Nijega / Centrale As afslag Burgum. Na de brug op de rotonde 1e rechts, 3e weg (inclusief eerste parallelweg) links, aan het eind rechts.
Vanaf Leeuwarden / Quatrebras in Burgum, 3e rotonde links, 3e weg (inclusief eerste parallelweg) links, aan het einde rechts.
Bij gebruik van uw navigatiesysteem kunt u het beste Markt 147 invoeren.

Historie en Pleats team

Onder het motto ‘Altijd gastvrij’ wordt dit bedrijf al 25 jaar gerund door echtpaar Eelke en Geesje Duursma-Dijkstra.  

De Pleats is niet zomaar een restaurant of partycentrum, maar een gebouw met een rijke geschiedenis waar veel verhalen zich hebben afgespeeld. De Pleats is namelijk van oudsher het thuis van boerenzoon Haye Tjallings. De Pleats, Fries voor ‘boerderij’, is in de jaren ‘70 van de 18e eeuw gebouwd om de rijkdom van Haye Tjallings tentoon te stellen. Met een grote schuur en luxe voorhuis deed de boerderij niet onder aan de bezittingen van andere rijke boeren in de omgeving. Als u door de voorkamers loopt, kunt u nog altijd de originele schouw, bedstedes en betegeling zien.
 
Haye trouwde met zijn verloofde Sytske Floris in 1777. Het stel kreeg twee kinderen, genaamd Jetske en Tjalling. Zoals het de oudste zoon betaamt, kwam Tjalling met zijn vrouw Tetje in de boerderij te wonen. In de tijd van Napoleon werd hun nieuwe familienaam Haisma. Het stel was gelukkig gezind met twee zonen: Haye, naar de vader van Tjalling, en Sybren. Haye was de zoon die de boerderij mocht overnemen en kreeg met zijn vrouw maar liefst 8 kinderen. De oudste dochter kreeg bij overlijden van beide ouders de boerderij in bezit en trouwde met Sybren Douma.
 
Sybren hield van het nemen van grote risico’s, die hem later soms duur kwamen te staan. Zo zat hij op een avond met zijn vrienden in het lokale stamcafé, genaamd ‘De Drie Gekroonde Baarzen’. Ze hadden een gezellige avond en Sybren had de nodige alcohol tot zich genomen. Bij een kaartspel had hij een wilde inzet: de winnaar van het spel zou namelijk De Pleats winnen. De uitslag van het spel betekende helaas dat hij zijn boerderij kwijt was en deze dus letterlijk had ‘verspeeld’.
 
Jaren na het verspelen van De Pleats als boerderij veranderde het van functie en werd De Pleats een cultureel centrum in 1954. De toenmalige bezitter, boer Hindrik van der Wielen, verkocht de boerderij namelijk aan de gemeente. In opdracht van de gemeente en onder de plannen van architect A. Baart is De Pleats gerestaureerd om zoveel mogelijk authentieke elementen te behouden en werd besloten er een functioneel cultureel centrum van te maken. Door het grote succes van toneelvoorstellingen, recepties, bruiloften en cursussen groeide De Pleats uit haar voegen. Vandaar dat in 1978 het Lytshûs is bijgebouwd om zo meer ruimte te creëren. Om niets af te doen van de sfeer in het pand, is deze ruimte in stijl gebouwd.
 
In 1997 namen huidige eigenaren Eelke en Geesje samen De Pleats over. In 1998 zijn ze getrouwd. Eigenaresse Geesje is als het ware opgegroeid in de horeca; haar ouders hadden vroeger het bekende restaurant Vislust in Opeinde. Na haar studie economie heeft ze als formulemanager gewerkt bij F. van der Velde BV (thans Sligro). Geesje is uw gastvrouw aan de voorzijde aan het bedrijf. Eigenaar Eelke heeft altijd in de horeca gewerkt en was lange tijd docent koken en bediening. Eelke leidt de brigade in de keuken. Inmiddels bestaat het Pleats-team uit bijna 50 medewerkers en is De Pleats uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats in Friesland.
 
Al met al maakt deze gehele geschiedenis uw etentje en uitje nog specialer. Vraag ook gerust onze medewerkers om een kijkje in de oude stallen, nu Grote Zaal, of authentieke voorkamers. U kunt ook vanachter uw computer via de site de 360°-tour doen om terug te gaan in de tijd en een kijkje te nemen in de rijke historie van dit prachtige pand.
  
Voel u gastvrij en geniet in De Pleats!
 

Geopend van maandag t/m zaterdag

Rolstoelvriendelijk

Fairtrade keurmerk

Altijd Gastvrij

De Pleats wordt aanbevolen door TripAdvisor
De Pleats arrangementen
Een greep uit ons aanbod.
Babyshower

Babyshower
€22,95 p.p.

Dat is 'dikke' pret en het staat garant voor een leuk en lekker samenzijn. De zwangere wordt door vrouwen uit haar omgeving in het zonnetje gezet en krijgt leuke cadeautjes. De Pleats heeft hiervoor een babyshower high tea ontwikkeld, met veel blauwe en/of roze lekkernijen. Glaasje alcoholvrije cocktail Lange vingers met muisjes Blauwe en roze mini gebakjes Bonbons Scone met cream en jam Profiterol Wrap met gerookte kip Caprese spies Crudité van komkommer en paprika met dips Bourgondiër bitterbal Warme petit crolines Diverse theesoorten en verse munt/gember thee naar wens 

Lees meer

Fietsarrangement

Fiets Arrangement
€34,95 p.p.

Start de tocht met koffie en Friese Oranjekoek. Vervolgens kiest u een van de 4 routes en sluit u af met een diner bij de Pleats. Alle routes beginnen en eindigen bij De Pleats. Heeft u een lunchpakket nodig voor onderweg?  U kunt u een lunchpakket reserveren voor € 9,00 per persoon. (bij het reserveren even in de opmerking toevoegen) Wilt u een fiets huren?  Neem dan even contact met ons op zodat wij een fiets klaar kunnen zetten bij de Pleats.  Fiets arrangement Koffie + Oranjekoek Route 3 Gangen keuze menu Samen voor € 34,95 per persoon met lekker lunchpakket voor onderweg € 43,95 per persoon

Lees meer

Pasen

Paasbrunch
€39,95 p.p.

Inloop 11.30 start 12.00 uur eindtijd 14.30 €39,95 per persoon Kinderen €2,- per jaar (t/m 12) Ontvangst met glas prosecco of een alcoholvrije Paas-BOBtail Glas voorjaarsbouillon Diverse broodjes o.a croissants, boerenbrood en maisbrood Paasbrood Luxe broodjes Ei broodje muffin Zoet en hartig beleg Couscous salade Eiersalade Notensalade (gemengde salade met noten, honing en geitenkaas uit de streek) Italiaanse en Spaanse ham met meloen Gerookte zalmsnippers Mini pasteitjes met paddestoelen Shakshuka ( tomatenstoof met ei en paprika ) Spek Saucijsjes Groentequiche Zalmzijde met roerbak gamba’s Loaded fries (zoete aardappelfriet met pulled chicken) Kaasplank Fruit Inclusief melk, karnemelk, koffie, thee en sapjes Paasdessert

Lees meer